maandag 11 juli 2011

Het schuwe luipaard

De luipaard is één van de “Big Five”.  Aangezien luipaarden erg op zichzelf zijn en vooral ’s nachts actief zijn, kan het moeilijk zijn dit schuwe dier te vinden. De beste kans is ’s ochtends vroeg of laat in de middag, tenzij je het geluk hebt een luipaard in een boom te vinden waar hij zijn middagdutje doet. Luipaarden leven solitair en zijn uitstekende jagers. Ze besluipen hun prooi tot op 5 tot 10meter voordat ze hem bespringen. Ze leven graag in rotsachtige gebieden en bij dichtbegroeide rivierbeddingen waar ze zich goed kunnen verschuilen. Luipaarden kunnen goed klimmen en nemen hun prooi vaak mee
in een boom waar hij veilig is voor de meeste andere roofdieren en aaseters.
Tot nu toe zijn we twee keer zo gelukkig geweest een luipaard op de weg naar de poort van het reservaat te zien. Vanaf onze lodge hebben we wel eens luipaarden gehoord ’s nachts en ook sporen gevonden. Een keer heeft hij een impala gedood vlak bij onze lodge en vonden we de volgende dag de overblijfselen. Corné stapte op een avond nog laat naar buiten om even naar de sterren te kijken toen hij een luipaard kwaadaardig hoorde grommen en blazen. Hij ging meteen weer naar binnen en de volgende ochtend vonden we sporen van een luipaard met jong naast het hek vlakbij ons huis.
Het hoogtepunt van onze luipaardervaringen was echter toen onze gasten na een geslaagde gamedrive op het terras zaten te eten en er ineens een luipaard rustig langs de verlichte drinkplaats wandelde.

Groetjes uit de bush
Miriam

Geen opmerkingen:

Een reactie posten