Reizen

Voordat ik naar Zuid-Afrika emigreerde hebben mijn man en ik veel gereisd door zuidelijk en oostelijk Afrika. Het begon in 1997 toen we eens een andere vakantie wilden en we besloten op safari te gaan. Na enig zoeken kwamen we op een tweeweekse rondreis door Tanzania met aansluitend een aantal dagen Zanzibar. Na deze eerste reis wilden we meer zien. We voelden ons meteen thuis in Afrika en vonden de natuur hier geweldig. Na een aantal jaar reizen ontstond het idee om hier te gaan wonen. Meer hierover lees je op de pagina “onze emigratie”.

Tanzania en Zanzibar, 1997
Dit was onze eerste safari, twee weken lang trokken we met een groep in een omgebouwde truck rond in het noorden van Tanzania. We kampeerden, vaak primitief en midden in de bush. We vlogen op Nairobi in Kenia, waarna we naar Arusha in het noorden van Tanzania reden. Voor mij begon de reis pas echt goed toen we in een klein dorp de verharde weg achter ons lieten en richting Mto Wa Mbu reden. In de daaropvolgende twee weken reden we dwars door de Great Rift Valley, en bezochten de Serengeti en de Ngorogoro Krater. Ik herinner me één stuk waar de weg zo slecht was dat we de hel dag deden over 40 kilometer. Het kamp bij een Masai dorp waar we voor het eerst de hyena’s hoorden roepen en de kampeerplaats zonder voorzieningen maar met een beekje waar we ons wasten waren prachtig maar de wildparken waren toch het hoogtepunt. We genoten met volle teugen en ik voelde iets van spijt toen we na twee weken weer op de verharde weg kwamen, op weg naar Arusha en de bewoonde wereld. Zanzibar was prachtig en exotisch en we genoten van de dagen aan het strand maar ons hart lag nu voor altijd in de Afrikaanse bush met zijn grote verscheidenheid aan dieren.
Van Kaapstad naar Harare, 1998
We hadden nu de smaak te pakken dus boekten we een reis van Kaapstad naar Harare, wederom met een overland truck. Van Kaapstad reden we naar het noorden, naar Namibië. We bezochten de Fishriver Canyon en de rode duinen van de Sossusvlei, waar we gemsbokken en struisvogels zagen. Het lege, ruige landschap van Namibië heeft net als de woestijn zijn eigen schoonheid. In het noorden van Namibië bezochten we het Etosha Nationale Park waar we vrijwel niet sliepen maar bij de verlichte waterplaatsen bij de campsites zaten om maar niets te missen. Ik herinner me de zandstorm in het eerste kamp, waar we later die avond een neushoorn zagen drinken. In een ander kamp sloegen we de avond maaltijd over om niets te missen van de kudde olifanten die kwam drinken. Van hieruit ging het naar Botswana, waar we de Okavango Delta bezochten. Hoewel het erg heet was op de tocht in de mokoro’s (houten kano’s) door de Delta, waren we erg onder de indruk. Via Kasane bereikten we Victoria Falls, een toeristisch plaatsje aan de Zambezi rivier tussen Zimbabwe en Zambia. Hier bezochten we de gelijknamige watervallen en Corné ging raften op de rivier terwijl ik koos voor een rondvlucht boven de watervallen in een micro-light toestel. In Zimbabwe gingen we verder nog naar het Matopo park bij Bulawayo en de Great Zimbabwe Ruïns, voordat we vanuit Harare terugvlogen.
Botswana en Zimbabwe, 1999
Tijdens de vorige reis hadden we al een klein stukje van Botswana gezien en dit jaar wilden we meer. Om dat we de rondreis te kort vonden besloten we er een week Zimbabwe met een eigen huurauto aan vast te plakken. Botswana was fantastisch! Het is nog steeds één van mijn favoriete bestemmingen voor een safari. We bezochten de Makgadigadi Pan waar we onder de sterren sliepen. Voor het eerst zagen we de volle pracht van de zuidelijke sterrenhemel op een plaats waar het zo open en helder was dat je aan alle kanten tot aan de horizon sterren kon zien. Hierna gingen we de Okavango Delta weer in om vervolgens via Moremi, Savuti en Chobe naar Kasane te trekken. Onze gids Anthony was geweldig en op deze reis leerden we Sjaak en Ineke kennen waar we nog steeds mee bevriend zijn. De laatste week trokken we met Ben, die we op onze vorige reis hadden leren kennen, met een huurauto door Zimbabwe. Dit keer bezochten we ook Hwange National Park waar we een nacht door brachten op een platvorm bij een drinkplaats. Het was een hele ervaring voor het eerst zelf te rijden tussen al de dieren, vooral een olifant is dan opeens wel erg imposant.
Van Johannesburg naar Nairobi, 2000
De vorige reis met Drifters was zo goed bevallen dat we weer met hen op pad wilden. We hadden contact gehouden met Sjaak en Ineke en omdat zij dezelfde reis op het oog hadden als wij besloten we samen te boeken. In een maand tijd trokken we van Johannesburg in Zuid-Afrika via Zimbabwe, Zambia en Malawi naar Tanzania. Het was een schitterende reis met veel afwisseling. We hadden een hele gezellige groep en naast heel veel nieuwe dingen bezochten we ook een paar bekende plaatsen. De kanotocht op de Zambezi was, hoewel erg vermoeiend, één van de hoogtepunten en in Zambia zagen we ons eerste luipaard in het wild. Ik miste wel een beetje het kamperen midden in de bush en op de wat meer geciviliseerde campsites hadden we lang niet altijd een kampvuur. De Ngorogoro krater was nog steeds prachtig, hoewel een stuk drukker dan we ons herinnerden. De Serengeti was wederom fantastisch.
Canada en Alaska, 2001
Omdat we volop plannen aan het maken waren om naar Afrika te emigreren gingen we een keertje “vreemd”. We maakten een prachtige tocht van Vancouver via het westen van Canada naar Alaska. Dit keer gingen we voor de rondreis een week zelf op pad naar Vancouver Island. We zagen daar orka’s en dat maakte een diepe indruk op mij. De bergen en de ruige natuur van west Canada en Alaska was prachtig en we liepen voor het eerst op een gletsjer. We maakten een boottocht op Glacier Bay en we zagen wolven en beren in Denali. We zagen ook voor het eerst het noorderlicht.

Zuid-Afrika en Botswana, 2002
De eerste week van deze vakantie verbleven we in Phalaborwa, vlakbij het Krugerpark om huizen te bekijken in deze omgeving. Daarna maakten we een rondreis met een groep, waaronder ook weer onze vrienden Sjaak en Ineke, door Botswana. We verkenden de Kalahari waar we o.a. gemsbokken, springbokken, struisvogels en de schuwe bruine hyena zagen. Omdat water hier zo schaars is konden we zes dagen lang niet douchen, alleen wassen met een klein bakje water. Bij Baines Baobabs hadden we voor het eerst weer genoeg water en al snel rook iedereen weer fris naar zeep. We bezochten de Nxai Pan, de Okavango Delta en gingen vervolgens via Moremi en Savuti naar Chobe. We zagen ongelooflijk veel wild en veel bijzondere dingen zoals vechtende leeuwen.
Zuid-Afrika, omgeving Krugerpark 2002 en 2003
Tussen Kerstmis en Nieuwjaar in 2002 waren we alweer terug in Zuid-Afrika. Dit keer verbleven we bij een lodge aan de weg naar Orpen, vlakbij het Krugerpark. Het doel van ons bezoek was een aantal properties bekijken dat te koop stond. Eén daarvan lag ook aan de weg naar Orpen en grensde aan de achterkant aan Thornybush. Dit leek ons erg geschikt voor ons doel maar helaas werd het net voor onze neus verkocht. Eind maart 2003 gingen we weer terug, dit keer met onze ouders. We verbleven in dezelfde lodge aan weg naar Orpen en gingen verschillende properties bekijken, waaronder het stuk land in Balule dat we later kochten. Tussendoor bezochten we ook alle toeristische attracties hier in de omgeving. De laatste dagen gingen we nog het Krugerpark in. We verbleven onder andere in Shingwedzi, meer in het noorden van het park. Daar leerden we Kobus kennen, die nu nog steeds onze vriend is.