De bouw

Het begin
Na ruim een jaar van plannen kwamen we eind januari 2004 aan op ons plekje in de bush van Zuid –Afrika. We hadden voor de eerste tien dagen een camper gehuurd want we wisten dat er het een en ander moest gebeuren voor we in het oude gebouw dat hier stond konden verblijven. Na het ontbijt op de eerste dag gingen we eerst naar de makelaar (die in hetzelfde reservaat woonde) om gereedschap te lenen om de deur open te breken want een sleutel was er al lang niet meer.  Eenmaal binnen zagen we pas echt wat ons te wachten stond, er was geen water, geen elektriciteit en alles was ongelooflijk smerig van jarenlang leegstaan. We gingen eerst boodschappen doen en kochten een bezem en schoonmaakmiddelen waarna we vol goede moed aan de slag gingen.
Regelen
Die eerste weken waren we vooral dingen aan het regelen. Er moest een bankrekening geopend worden, de elektriciteit moest aangesloten worden, we wilden telefoon en internet… Tussen alle bezoekjes aan de verschillende instanties door maakten we de bestaande gebouwen schoon en ruimden zoveel mogelijk rommel op. De stoepjes werden geveegd en takken teruggesnoeid en langzaam maar zeker werd de rondawel die er stond bewoonbaar. Intussen brachten we ook een bezoekje aan de lodge waar we met onze ouders verbleven toen we huizen kwamen kijken. Een van de managers daar had ervaring met bouwen en wilde ons wel helpen met de bouw. Hij nam drie maanden verlof en we spraken een maandelijks bedrag af, hij zou bij ons verblijven in een tent. Na tien dagen brachten we de camper terug naar Johannesburg. We maakten van de gelegenheid gebruik om daar meteen een auto te kopen, een bakkie (pick-up). We verbleven bij een vriend in Pretoria en hij zou het weekend daarna het bakkie komen brengen en dan met onze huurauto terug gaan. We woonden nu in de rondawel waar nog een oude stoel en bank stond en we zolang matrassen op de vloer hadden gelegd. Koken deden we op vuur en we hadden paraffine lampjes want de elektriciteit deed het nog steeds niet.

ons bushtoilet tijdens de bouw
Elektriciteit en water
Na vijf weken kwam de container met onze spullen uit Nederland en een week later hadden we eindelijk stroom. We hadden weliswaar slechts één dubbel stopcontact maar dat was na zes weken zonder een enorme luxe. Ik herinner me nog goed hoe blij ik was met het zachte gezoem van de koelkast die nu al ons eten en drinken heerlijk koel hield! Het water duurde wat langer want nu de pomp het eindelijk deed begaf hij het ook weer na slechts twee dagen. Gelukkig hadden we in de eerste week hier onze buurman ontmoet en die had ons aangeboden dat we bij hem water konden halen. Omdat we al volop aan het bouwen waren haalden we twee en soms zelfs wel drie keer per dag water bij hem in grote containers. Aan het eind van de dag mochten we dan ook even bij hen douchen en dat heeft ons meer dan eens op de been gehouden. Drie maanden nadat we hier aangekomen waren was dan toch de boorput schoongemaakt, zat er een nieuwe pomp in en hadden we een nieuwe watertank. Eindelijk hadden we ons eigen water! We bleven nog wel een aantal maanden bij de buren douchen omdat we zelf nog geen badkamer hadden.
Bouwen
In de daarop volgende maanden bouwden we vier rondawels voor onze gasten, een bar met terras, een boma, een toiletgebouw, een klein huisje voor ons en we knapten de bestaande gebouwen op. Voor het bouwen gebruikten we zand uit de droge rivierbedding op ons land en alle blocks (grote stenen om mee te bouwen) werden zelf gemaakt. We hadden natuurlijk lokale mensen in dienst maar waar we konden hielpen we zelf mee en het was dan ook hard werken. Alle gebouwen werden voorzien van een grasdak en we begonnen spullen te kopen om alles in te gaan richten. Stukje bij beetje begon de lodge vorm te krijgen en in september waren de eerste twee rondawels klaar. Het was nog wel een race tegen de klok want de eerste gasten werden al verwacht en een week van te voren moest er nog een hoop gebeuren omdat we lang hadden moeten wachten op de elektricien. In de daarop volgende maanden werden de andere twee rondawels afgerond en werd het zwembad aangelegd.
Precies één jaar en een maand nadat we in Zuid-Afrika aangekomen waren was de bouw van onze Amukela Game Lodge klaar.  Natuurlijk bleven we bezig met dingen veranderen en verbeteren maar het grootste werk zat erop. We hadden al wat gasten, nog voordat de lodge helemaal af was, en de voornaamste taak was nu het marketen van de lodge om meer boekingen te krijgen.
We lieten alles achter in Nederland om hier het avontuur aan te gaan en onze droom te volgen. Het was hard werken en het viel niet altijd mee in dat eerste jaar maar toch denk ik met veel plezier terug aan deze periode in ons leven.
Groetjes uit de bush
Miriam