maandag 25 juli 2011

Afrikaanse folklore

De lokale bevolking van Afrika heeft allerlei fabels en legenden over de oorsprong van het leven en over de dieren. Zo vertelde onze gids op één van onze reizen het volgende verhaal bij het kampvuur;
Waarom het nijlpaard zijn mest verspreid 
In het begin, toen de wereld nog jong was, woonde het nijlpaard in het water maar in plaats van gras at hij vis.
Met zijn grote bek kon hij veel vis tegelijk eten en algauw werd hij ronder en ronder. Op een dag zei de schepper tegen het nijlpaard,
"Je bent veel te gulzig, zo eet je alle vis nog op!" Het nijlpaard beloofde minder te eten maar al snel slokte hij weer net zoals eerst.
Nu werd de schepper boos en zei “ Je mag niet langer in het water wonen! Vanaf nu moet je op het land wonen en gras eten”.
Het nijlpaard was erg geschrokken en beloofde niet meer zo gulzig te zijn maar de schepper was onverbiddelijk. Het nijlpaard was erg ongelukkig op het land met zijn zware lichaam en zijn gevoelige huid verbrandde in de zon. Telkens weer smeekte hij de schepper om terug naar het water te mogen en uiteindelijk kreeg deze medelijden met hem. Hij zei tegen het nijlpaard, “Je mag in het water gaan wonen maar je mag geen vis meer eten. Elke avond moet je aan land komen om te grazen”.
Het nijlpaard beloofde dit en nog steeds komt hij trouw elke avond aan land om te grazen. Voortaan verspreid hij met zijn staart zijn mest zodat de schepper kan zien dat hij zich aan de afspraak houdt en dat er geen graten in zitten.
Groetjes uit de bushMiriam

1 opmerking: