woensdag 1 juni 2011

Karma in de Bush

(for the english verison see:  Life in the African bush)
Gelooft u in karma? Ofwel dat het geen wat we dagelijks doen, denken of zeggen weer op een bepaalde manier bij ons terug komt? Ik ben nature nogal nuchter en heb dan ook altijd wat bedenkingen rondom alles wat als “zweverig” betiteld zou kunnen worden. Toch ben ik in de jaren hier in de Zuid-Afrikaanse bush in Karma gaan geloven.
Karma en haar gevolg wordt gezien als een natuurlijk principe, een wet van "actie en reactie". Er is dus geen God aan het werk die straft of beloont. Een goede daad heeft van nature
gunstige gevolgen voor degene die de handeling verricht, en slechte daden hebben van nature slechte en onplezierige gevolgen.
Vrij vertaald: wie goed doet die goed ontmoet. Of; wanneer je kunt genieten van de kleine dingen in het leven, dan zullen ook de grootse dingen in het leven wel op je pad komen.
Hier op de lodge zien we regelmatig dat er zoiets als Karma is. Gasten die van alle kleine dingen genieten zien vaak ook veel van het grote wild terwijl de mensen die alleen op zoek zijn naar de “Big Five” zich met minder tevreden moeten stellen. Natuurlijk gunnen wij alle gasten mooie safari’s met veel dieren maar eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik denk dat de laatste soort mensen veel missen. Het is prachtig om leeuwen, neushoorn, buffels en olifanten te zien en het schuwe luipaard is helemaal een traktatie, maar daarnaast zijn er nog zoveel andere mooie dieren. Ik begrijp wel dat deze dieren, en vooral de roofdieren, een bijzondere aantrekkingskracht op mensen uitoefenen en het is een geweldige ervaring om ze van dichtbij te zien. Maar als je een dagje Krugerpark niet bevredigend vind als je geen leeuwen gezien hebt dan heb je in mijn ogen een heleboel gemist. Ik kan dan ook iedereen aanraden te genieten van alle kleine dingen in het leven. Deze dingen zijn er elke dag wel, als je er maar voor open staat. Zelfs als karma niet bestaat en het geen grotere dingen op je pad brengt, heb je in ieder geval je levensvreugde vergroot door elke dag even te genieten.

Groetjes uit de zonnige bush,
Miriam

2 opmerkingen:

  1. Mooi gezegd, ik zou graag nog een keer naar Afrika willen. Voor de dieren, moet ik me helaas tevreden stellen met safaripark Beekse Bergen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wie weet komt het nog wel eens van....
    Over Karma gesproken, onze nieuwe gasten zijn vanmiddag gearriveerd en zagen al olifanten en buffels hier vanaf het terras.

    BeantwoordenVerwijderen