vrijdag 5 augustus 2011

Vier tips om het beste uit je safari te halen.

Hoewel er in Hoedspruit en omgeving veel te zien en te doen is, blijft het Krugerpark met zijn grote verscheidenheid aan dieren de grootste attractie. Hier vier tips om het beste uit je safari te halen.
Kies het juiste jaargetijde voor een bezoek.
Elk jaargetijde heeft zijn eigen voor- en nadelen en het is de moeite waard je hier even in te verdiepen om de beste voor jouw voorkeur te kiezen. Van oktober tot en met maart is het regenseizoen en kun je dus een bui verwachten. Het kan dan ook behoorlijk warm worden en er zijn meer insecten. Daar staat tegenover dat de bush prachtig groen is en dat er veel jonge dieren zijn. Door de dichtere begroeiing kan het wat moeilijker zijn om het wild te spotten. Van april tot en met september is het doge seizoen en vanaf mei wordt de bush over het algemeen
al flink kaal en droog. In juni en juli kan het ’s nachts koud zijn maar de dagen zijn over het algemeen aangenaam. Er zijn nu vrijwel geen insecten en vooral tegen het einde van de winter concentreert het wild zich rond de drinkplaatsen en droge rivierbeddingen.
Kies de juiste route
Sommige delen van het Krugerpark zijn nu eenmaal wildrijker dan andere en in het uiterste noorden kun je weer andere diersoorten zien dan in het zuiden. Over het algemeen kun je stellen dat het noorden wat minder wildrijk is dan het zuiden maar het blijft altijd een kwestie van geluk. Meer informatie over het Krugerpark, tips en informatie over kampen in het centrale en noordelijke deel en kampen in het zuidelijke deel vindt je op Todio. Als je op een lodge buiten het Krugerpark verblijft en voor een dagtocht gaat kunnen ze je daar meestal goed advies geven over de beste routes.
Pas je ritme aan aan de bush
Over het algemeen zijn de dieren ’s ochtends vroeg en laat in de middag actiever dan op het warmst van de dag. In de koelere winter is dit verschil minder groot maar vooral in de warme zomer zul je tussen 11 en 3 uur weinig wild zien. Het is dus zaak vroeg op te staan om de kans op goed wild te vergroten. Vroeg is trouwens ook erg vroeg hier in de bush; in de zomer gaat het Krugerpark al om half zes in de ochtend open en vanuit de kampen mag je zelfs al om 5 uur gaan rijden!
Op het warmst van de dag kun je dan, net als de dieren, een siƫsta houden.
Geniet ook van de kleine dingen
Of je nu in een van de kampen in het Krugerpark zelf verblijft of op een lodge net buiten het park. Of je nu zelf op zoek gaat naar dieren of op een gamedrive gaat, houd altijd in gedachten dat het om wilde dieren gaat. Het blijft altijd een kwestie van geluk om dieren (en vooral de Big Five) te zien. Zelfs als je de eerste drie tips hebt toegepast kan het grote wild even op zich laten wachten. Geniet daarom van alle dieren die op je pad komen en besef hoe bijzonder het is om deze in het wild te bewonderen.
Veel plezier op safari en mail me gerust voor meer tips en informatie.
Groetjes uit de bush
Miriam

2 opmerkingen: