maandag 8 augustus 2011

Opgroeien in de bush

Onze kinderen hebben een prachtige jeugd hier in de bush. Ze groeien op in de prachtige natuur hier, in een land waar je vrijwel altijd buiten leeft en op een plaats waar ze veel ruimte hebben om buiten te spelen. Vanaf het moment dat ze konden kruipen was het dagelijkse bad dan ook geen overbodige luxe!
Nu ze wat groter zijn kunnen ze heerlijk rondrennen, voetballen, hutten bouwen en over een paar weken is het weer warm genoeg om te gaan zwemmen.
 
Ze vinden het prachtig als ze met papa in het bakkie (pick-up) mee mogen om vuilniszakken naar de dumpster bij de poort te brengen en de oude Landrover is helemaal favoriet. Zo reden we vandaag aan het einde van de middag met het hele gezin in de landrover naar de poort om Nicolus, onze bar- en klusjesman weg te brengen. De kinderen genoten, op de heenweg zagen we al een hele groep giraffen en op de terugweg zagen we ook nog waterbokken en zebra’s. Dennis was helemaal enthousiast, Niels is het al wat meer gewend. Op weg naar school zien we regelmatig dieren en niet zo lang geleden is hij voor het eerst mee geweest op zijn eerste echte gamedrive hier in Balule.
We hadden gasten met een meisje van 6 en omdat ik ook weer eens mee ging op de gamedrive zei Steve (de gids) dat Niels ook wel mee kon. Tijdens de gamedrive was hij erg stil maar vorige week hoorde ik hem nog tegen zijn broertje opscheppen dat hij al eens met Steve op gamedrive was geweest. Met school is hij ook al eens op een gamedrive geweest en soms mag hij mee als we de leeuwen dichtbij horen. Terwijl de gasten dan nog wel eens wat nerveus worden als de leeuwen erg dicht bij de open landrover komen, zit Niels heel rustig te kijken.
Het zijn echte bush-kinderen die vrijwel altijd op blote voeten lopen en die zich erg bewust zijn van de natuur om hen heen. Zo hebben ze nu al belangstelling voor de maan en sterren en maakt Niels regelmatig zijn eigen “telescoop”. Ook dieren spotten en sporen lezen zit er al vroeg in.
Er zal misschien nog wel een tijd komen dat ze liever computerspelletjes spelen en misschien willen ze later helemaal niet meer in de bush wonen, maar deze jeugd neemt niemand ze meer af.
Groetjes uit de bush
Miriam

2 opmerkingen:

  1. ze hebben het daar heel erg mooi, heel bijzonder! liefs Henja

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Jazeker, het is heerlijk om ze hier zo te zien genieten.

    BeantwoordenVerwijderen