vrijdag 29 april 2011

Neushoorn stroperij

(for the english verison see: Life in the African bush)
Zuid-Afrika heeft de grootste populatie neushoorns in Afrika. In grote delen van Afrika komen zelfs al geen neushoorns meer voor. De reden hiervan is stroperij. In Aziatische landen, vooral China en Vietnam, gelooft men dat de hoorn van de neushoorn medicinale waarde heeft en men is bereidt daar fors voor te betalen. Ook in Jemen is de hoorn erg gewild, hier wordt hij gebruikt als handvat voor de rituele dolken. Tot een paar jaar geleden wist Zuid Afrika zijn neushoornpopulatie goed te beschermen en nam deze gestaag toe. Sinds 2008 is er echter een dramatische stijging van het aantal
gestroopte neushoorns! De neushoorns zijn nergens meer veilig lijkt het wel. Nationale parken en Privé Reservaten moeten de strijd aanbinden met stropers en verliezen vrijwel dagelijks neushoorns. Dit jaar alleen zijn er al 121 neushoorns gedood waarvan kort geleden zelfs twee vlakbij de Orpen ingang van het Krugerpark. Gelukkig worden er ook regelmatig arrestaties verricht en stropers veroordeeld maar tot nog toe is het te weinig om de overgebleven neushoorns te beschermen. Er is ook een duidelijke verandering in de soort stropers, waren het voorheen vooral arme lokale mensen, nu zijn er professionele jagers, ex-militairen en zelfs dierenartsen bij betrokken.
Met het oppakken van de stropers zijn we er nog niet, de mensen die de hoorns het land uitsmokkelen zijn misschien nog wel belangrijker. Zuid-Afrika kan deze strijd niet alleen winnen, steun H.O.R.N. (Help Our Rhino Now)via facebook om ook een steentje bij te dragen aan de strijd tegen stroperij.

Groetjes uit de bush,
Miriam

Geen opmerkingen:

Een reactie posten