zondag 30 november 2014

zomer in Zuid Afrika

Het is eind November en dat betekend zomer in Zuid Afrika. tot dusver was het een vrij koel en erg droog voorjaar. In oktober hadden we maar een paar spetters regen en ook november bracht ons erg weinig nattigheid. Als Nederlandse ben ik niet erg dol op regen maar het gebrek daaraan betekend ook dat de bush nog steeds erg droog is. Er is nog bijna geen sprietje gras te bekennen, alleen de bomen met hun diepe wortels zijn groen maar voor de rest is het nog een dorre boel. Voor de dieren betekend dat ook weinig eten en vooral de grazers hebben het zwaar.
Mensen die al hun hele leven hier wonen vertellen me dat als het voor half november niet regent we een droge zomer krijgen. Na twee erg natte zomers vindt ik dat nu niet zo erg maar ik snak nu toch wel naar een beetje meer groen. Gelukkig heeft het afgelopen nacht wat geregend en het lijkt erop dat we vannacht nog meer krijgen. Met wat geluk is er dan volgende week eindelijk wat groen gras te bekennen.

Qua dieren is het op het moment erg wisselend, de ene dag zie ik giraffen, impala's, zebra's, kudu, waterbokken en wrattenzwijnen, de andere dag alleen een eenzame duiker of steenbok. Vorige week hoorden we de leeuwen erg dichtbij brullen en toen ik de jongens meenam op een ritje zagen we een leeuwin het pad oversteken niet ver van Amukela. Gisteren stonden er twee olifanten langs de Maroela laan.

Groetjes uit de bush
Miriam

1 opmerking:

  1. Tegen het einde van de herfst hier in Nederland. De bomen zijn vrijwel kaal, de lucht is vochtig en koud. In de nachten tikken we de nachtvorst weer aan....brrrr..... ik kijk uit naar de lente met het eerste frisse groen. (dat is dan weer een overeenkomst )

    BeantwoordenVerwijderen