zaterdag 10 mei 2014

Hoera, het is winter!

Ik weet het, voor de meeste Nederlanders klinkt dit erg raar. Wie is er nu blij dat het winter is? De meeste mensen houden nu eenmaal meer van de zomer. Als je echter hier in Balule midden in het Laagveld in Zuid Afrika woont is de winter een heerlijke tijd, vooral na een lange hete zomer.

Hier in Hoedspruit en omgeving is de winter aangenaam warm met overdag nog een gemiddelde temperatuur van 25 graden. De nachten zijn wel "koud" met gemiddeld slechts 8 graden maar dit heeft weer als voordeel dat je 's avonds gezellig om een kampvuur kunt zitten.

Officieel is het nog herfst maar hier is die overgangsperiode veel minder duidelijk aanwezig dan in bijvoorbeeld Nederland en praat men eigenlijk alleen over zomer en winter. Wel is mei de maand waarin de bladeren beginnen te vallen, onze baobab begint aan de onderkant al aardig kaal te worden. Ook de impala lily verliest zijn bladeren en de eerste bloemen komen uit. 

Al snel zal de bush er een stuk droger en kaler uitzien, wat dan weer als voordeel heeft dat je de dieren beter kunt zien. De winter is dan ook een prachtige tijd om naar Zuid Afrika te reizen. Door de drogere bush is het makkelijker om de big 5 te spotten en de dieren zijn actiever omdat het minder heet is. De temperatuur is erg aangenaam en het weer is erg stabiel zonder de regenbuien die in de zomer nog wel eens roet in het eten kunnen gooien. De bergen zijn prachtig helder te zien en de sterrenhemel is nog adembenemender dan in de zomer. Door de droogte en koelere temperaturen zijn er ook nauwelijks nog insecten of muskieten.
Al met al is de winter een ideale tijd voor een vakantie naar Zuid Afrika.

Zelf geniet ik altijd van de koelere temperaturen en het feit dat je weer "winterkleren" aan kunt trekken voor de koude avonden. De zomerkleren worden hier echter niet helemaal opgeborgen, overdag komen de korte broeken en T-shirts nog goed van pas! De gezelligheid van het kampvuur en de prachtige heldere sterrenhemel met de Melkweg zijn ook altijd weer speciaal. Toch weet ik ook dat over vier korte maanden ik ook weer blij ben met warmere ochtenden (vooral als je om 6 uur op moet staan om de kinderen naar school te krijgen). Voor nu geniet ik echter van de winter en ik hoop dat velen van jullie deze prachtige tijd met me komen delen.

Groetjes uit de bush
Miriam

Geen opmerkingen: