zondag 18 augustus 2013

Lente!

Het is nu half Augustus en dat betekend lente hier in Zuid-Afrika. De eerste dagen boven de 30 graden hebben we alweer gehad en hoewel het water nog koud is, zo'n 18 graden, hebben onze kinderen alweer volop gezwommen. Het weer is echter nog erg onbestendig en na een of twee warme dagen steekt de wind op en volgt er weer een koelere periode. Ook de nachten zijn over het algemeen nog fris al is de ergste winterkou er nu wel af.

Zo aan het begin van het voorjaar is de bush nog erg droog en snakt naar een beetje regen maar meestal moet het hier nog zo'n maand op wachten. De knobthorn, of Knoppiesdoring op zijn Afrikaans, is een van de eerste bomen die zijn bloesem krijgt. De eerste zachtgele bloemetjes zijn alweer zichtbaar en spoedig kun je vanaf de heuveltop een zee van zachtgeel zien in de vallei waar we wonen. Zodra het dan begint te regenen wordt de bush weer groen en weelderig, iets wat moeilijk voor te stellen is als je nu naar de kale struiken en het uitgedroogde gras kijkt.

Ook bij de vogels zijn de eerste veranderingen te zien. De boom waar elk jaar een paartje Tawny Eagles nesteld is de hele winter leeg geweest maar nu het lente wordt heb ik een van de twee alweer zien zitten, waarschijnlijk om te inspecteren hoeveel schade het nest geleden heeft deze winter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten